Спорт

Пратите тренутне резултате ФК Велики Борак овде.

Терен Трибалија

Слика: Терен „Трибалија“

У спорту годинама доминира фудбал. Предратни фудбалски репрезентативац Микица Арсенијевић – Балерина, у изјави за „Темпо“ каже, да је 1928. године са играчем БСК-а Ацом Каровићем, након одигране првенствене преподневне утакмице, журио у Велики Борак, на литију, да игра утакмицу. То је најстарији писани документ о фудбалској игри у Борку. Прва утакмица је одиграна са Арнајевцима у Масинским ливадама на граници Арнајева и Великог Борка. Повремене утакмице, претежно су игране на „благ-дан“ у центру села где се данас налази Дом културе „Кнез Сима Марковић“. Некада „Минина њива“, експропријацијом и уређењем је постала 1948. године прописно игралиште, а данас је то захваљујући пре свега добровољним радом и улагањем мештана и државе постала леп Спортско-рекреативни центар у радном називу „Трибалија“ са уређеним фудбалским игралиштем, пословно спортском зградом и урађеним осветљеним тереном за мале спортове.

Грб фк Велики Борак

Слика: Грб фк Велики Борак

 

Све до 1976. године фудбал се играо у организацији омладинске организације. У згради основне школе 12. јуна 1976 године донешена је одлука о оснивању фудбалског клуба под именом ФК „Велики Борак“.  Клуб је стекао статус правног лица. Први званични председник је постао Војислав Иванковић, тада шеф месне канцеларија. Исте године 29. августа у Арнајеву, одиграна је прва званична утакмица у оквиру Треће београдске лиге са ФК „Борац“ из Арнајева. Пред више од 1.000 гледалаца Борчани су победили са 3:1. Први дресови су обучени средином јуна 1942. године а сашивени су од белог ланеног платна са црвеном попречном штрафтом на грудима. Од тада па до данас клупска боја је црвено  – бела  истоветна са бојом енглеског „Арсенала“ што одговара надимку клуба „Топџије“. фк Велики Борак 1942 Иначе, фудбалери Великог Борка су освојили прво месту у Купу општине Барајева 1966., 1977. и 1978. године. Дневни лист „Спорт“ 20. априла под насловом „Чудо на Вождовцу“ као главну вест београдске рубрике оглашава победу Борчана од 1:0 над данашњим прволигашем ФК „Вождовац“ у четвртфиналу Купа. Данас се клуб такмичи успешно у Првој београдској лиги.

Поред фудбала у Борку је средином прошлог века била популарна одбојка, а и остали спортови, попут стоног тениса, кошарке, атлетике и шаха. Постојећи Кик – бокс клуб „Чамџија“ под руководством Саше Јевтића успешно представља своје село и афирмише младе кик боксере.

Највећи домет у области спорта постигла је Лепосава – Лепа Нинковић која је као капитен репрезентације Југославије у рукомету, освојила 1972. године прво место на Светском првенству. Борчанин Миломир Павловић је био омладински репрезентативац Југославије у бициклизму. У прволигашким и друголигашким клубовима су играли Драгојло Радојичић (Рад, Јањина у Грчкој), Живомир Нинковић (Железник), Радивоје Давидовић (Иванград) и Миломир Божић (Леотар). Незаобилазно је поменути предратног свестраног играча Перу Госића и расног послератног голгетера Радојка Петровића – Гојка који је у послератном периоду био по тврдњама многих најбољи шутер центарфор Посавине и Космаја.

Спортске дисциплине су биле најбројније, а заинтересовани су се такмичили у великом фудбалу, одбојци, кошарци, шаху, стоном тенису, атлетици, народном вишебоју, бициклизму, лову, па и риболову. А почело је далеке 1973.године. Први победник у народном вишебоју је  Љубиша Радојичић, у трци на 1500 метара победио је Драган Поповић, а у шаху  Драгослав Јовичић. Док је  екипа „Великог Борка“ била победник у фудбалу.

Фудбал је увек била доминантна спортска дисциплина. 1982.године на турниру у великом фудбалу учествују 22 екипе. Екипа ОФК „Бождаревца“ је у првим годинама била најуспешнији учесник, а ветерани „Сремчице“ су готово увек освајали победнички пехар. После 2000.године учесници на турниру су били у почетку тимови општинске лиге, а касније и данас то је искључиво турнир првих тимова по позиву.

У осталим спортовима заслужно је издвојити победе велемајстора Драгутина Шаховића у шаху, свеармијског првака Игора Шпорчића у спринту, државног првака Александра Иванковића у гађању глинених голубова, Антона Тиховског у стоном тенису и петоструког победника у бициклизму Радишу Јовановића, као и рекордера Сеоских олимпијских игара Србије Драгослава Владисављевића у скоку у даљ из места са резултатом 3,16 м. Одбојкаши Шиљаковца доминирали су годинама.

мршави и дебели 1

Слика: Мршави и дебели

Од 1989.године организује се ноћни турнир у малом фудбалу, а 2003. је одржана ревија кик-бокса. Ревијалне фудбалске утакмице мршави – дебели, девојака „Колубаре“ и ветерана „Партизана“ су једно време били неизоставни део програма.