Манифестације

Неколико вишедневних манифестација завређује пажњу. Најсадржајније су биле од 1973.године „Омладинске свечаности“, односно „Дани кнеза Симе Марковића“ и Фестивал родољубиве поезије „Ој Србијо мила мати“. Обе су честим променама власти и концепта рада престале да се одржавају.  У Стојићевића забрану 1988.године је одржана Смотра извиђача Београда. Обележавање утемељења Прве српске Владе је најзначајнија манифестација Борка и читавог краја. Од 2015.године започето је обележавање имена и дела Карађорђевог јунака Милисава Чамџије под називом „Песма са кумбаре“.

Обележавање годишњице утемељења Прве српске Владе

Полагање венца Коштуница

Слика: Полагање венца Коштуница

На 200.годишњицу утемељења Прве српске Владе 27.августа 2005.године у организацији Владе Републике Србије у Борку је одржана упечатљива свечаност. На свечаности су поред премијера Србије др Војислава Коштунице присуствовали министри, амбасадори, председник Скупштине Србије, црквени великодостојници и лидери странака. Делегације су положиле цвеће на спомен бисту кнеза Симе Марковића уз почасне плотуне вода Војске Србије. Уводу реч је дао председник Скупштине Републике Србије Предраг Марковић,а изведен је и богат културно уметнички програм уз учешће глумаца и извођача традиционалне музике.

Од тада одлуком Владе Републике Србије сваке године се у Борку 27.августа обележава годишњица формирања Правитељствујушћег Совјета Српског уз пригодан програм променљивог квалитета и посећености, а и слабијег информисања јавности Србије о том догађају.

Смотра извиђача Београда

У „Стојићевића забрану“ од 1. до 3.октобра 1988.године одржана је Смотра извиђача Београда. То је била прва смотра извиђача одржана на територији неке приградске општине. Преко 1000 учесника у дводневном програму је приказала бројне вештине у сигнализацији, дизању шатора и дисциплинама вишебоја. Борчанин Горан Симјоновић је освојио прво место у Београду у брзом паљењу ватре.извиђачи

После одржане смотре, а и раније вајар наивац Богосав Живковић је више година покушавао да на том простору изгради меморијални центар уметника под називом „Братство и јединство“. У припремама урађен је асфалтни пут, доведена струја и вода, али Борчани нису имали колективне снаге, а и општина Барајево воље да прате идеју светског уметника, па су урађени уметнички радови премештени у центар Лазаревца и изграђен уметнички простор под називом „Камени град“.

„Омладинске свечаности“

Predstava 1

Слика: Представа у В.Борку

Од 1973. па дефакто до 2014. у Борку су реализовани програми културно-спортске манифестације под називом „Омладинске свечаности“, од 2001. године „Дани кнеза Симе Марковића“.   То је била вишедеценијска култна манифестација спорта и културе Посавско-космајског краја. На свечаностима је и по 1000 учесника реализовало програме  у области спорта и културе, а на значајним програмима присуствовало је и више хиљада посетилаца. Били су то углавном 15-дневни програми и одржавани су у другој половини јула, а последњих деценија искључиво у августу тако да се заврши са програмом обележавања утемељења Прве српске Владе у Великом Борку.

Фестивал „Ој Србијо мила мати“

Востани Сербио

Слика: Хор изводи „Востани Сербио“

У времену када су НАТО бомбе овековечавале свој „милосрдни пир“ 1999.године, Књижевни клуб „Јован Дучић“ је организовао Фестивал родољубиве поезије „Ој Србијо мила мати“. Те 1999.године стотине радова је прегледао стручни жири на челу са књижевницом Миром Алечковић. Први победник је са песмом „Болани Дојчине“ постао песник Драган Жигић. Центар збивања је био Велики Борак.

Фестивал окупља од 1999.године  песнике из Србије, Црне Горе, Бугарске, Републике Српске, и наше исељенике из Шведске, Немачке, Француске, САД, Аустрије, Енглеске. Сваке године се штампа зборник изабраних песама, а победници су у почетку  симболично добијали на дар „Златни печат Правитељствујушћег Совјета српског“.

Од 2009.године поред родољубиве поезије и стваралаштва деце у програм Фестивала је укључена љубавна и мисаона поезија, а 2010.године и писање кратких прича, здравица и афоризама. Уз рад Центра за културу, Фестивал се трансформише у Сабор књижевног стваралаштва „Оловко не ћути“, а од 2013.године завршна свечаност се сели у центар Барајева уз значајно модификован програм.

„Песма са кумбаре“

Поџасна паљба на Чамџијином гробу

Слика: Манифестација Песма са кумбаре

Поводом јунаштва Борчанина Милисава Чамџије** учињеног на Св.Андреју Првозваног 13.децембра 1806.године када је обзнанио место пробоја војске устаничке Карађорђеве Србије и ослобођење Београдске вароши од Турака 2015.године је одржана свечаност уз дат помен великом јунаку. Договорене су бројне активности у Барајеву и Београду поводом тог догађаја са потребом да  имају традиционални карактер и носе назив „Песма са кумбаре“.